Tverų Logotipas
Mūsų rėmėjai:
Tverų herbas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija Lietuvos Leader Leader Kaimo Plėtros Fondas

Tarptautinis dailininkų pleneras Žemaitijos saulė 2011

Paskelbta 2012-11-20

Atgal į visas naujienas

Naujienos nuotrauka

Liepos 7-17 d. jau ketvirtus metus iš eilės Tveruose vyko žemaičių dailininkų sąjungos pirmininko Virgilijaus Bizausko organizuojamas dailininkų pleneras „Žemaitijos saulė 2011“, sukvietęs virš dešimties dailininkų ve vien tik iš Lietuvos. Šiemet dalyvavo dailininkas iš Latvijos, profesorius Aldis Klavinš, dailininkas iš Šiaulių Petras Rakštikas, fotomenininkas Remigijus Treigys, dailininkai Vytautas Dambauskas, Birutė Fiodorova, Aida Gečaitė ir kiti. Į plenero atidarymą pasveikinti atvyko Tverų seniūnijos seniūnas Antanas Zalepūgas, Telšių „Alkos“ muziejaus direktorius Stasys Kasparavičius, bendruomenės atstovai.

 

Pleneras — tai pamoka po atviru dangum visiems tveriškiams: dideliems ir mažiems, seniems ir jauniems. Dešimt dienų tarpusavyje bendraudami menininkai tobulino savo žinias, o vietiniai stebėjo kaip gimsta kūrinys. Plenero sumanytojo Virgilijaus Bizausko sodyboje Lopaičių k., vadovaujant keramikui Raimondui Urbonui, vyko keramikos užsiėmimai. Sekančią dieną į Tverų vidurinės mokyklos kiemelį modernaus folkloro ansamblis „Gyvata“ iš Klaipėdos pakvietė tveriškius ir svečius paklausyti gražios savitai aranžuotos muzikos ir dainų. Plenero metu mokyklos fojė buvo suorganizuota atvirų durų diena, kur dailininkai mokė visus norinčius išbandyti tapybos, vitražo, grafikos. Tveriškių noras paragauti menininko duonos buvo gana didelis, ypatingai jaunimo. Nežiūrint į tai, kad kaime tuo metu darbymetis, daugybė žmonių „pakelia akis“ nuo savo ūkio ir buriasi pabendrauti ir pasižmonėti.

 

Svečiams taip pat buvo atvertos visos durys, jie lankėsi mokykloje, miestelio kraštotyros muziejuje, bažnyčioje, Tverus apžiūrėjo iš bažnyčios ir varpinės bokštų. Visus labai sudomino legendomis apipintas Lopaičių piliakalnis. Dailininkai neslėpė, kad didžiausią įspūdį jiems daro kaimo gamta ir tyla.

 

Šeštadienį vidurdienį kultūros namuose dailininkai surengė plenero parodą, kur lankytojai galėjo ne tik pasidžiaugti jų kūryba, bet ir įsigyti širdžiai mielų meno kūrinių. Vakarop parodoje svečių vis daugėjo. Vyko plenero uždarymas. Plenero dalyvius pristatė plenero organizatorius Virgilijus Bizauskas, o menininkai trumpai papasakojo apie savo kūrybą. Seniūnas A. Zalepūgas padėkojo plenero dalyviams už iniciatyvumą, meninio gyvenimo įvairovę, o sumanytojui V. Bizauskui įteikė padėkos raštą ir palinkėjo, kad ir sekančiais metais dailininkai vėl susirinktų Tveruose kūrybinei intrigai, kad plenero šurmulys kaskart vis plačiau sklistų ne vien po seniūnijos apylinkes.

 

Plenerą rėmė Tverų seniūnija ir Tverų bendruomenė.



1 slide SineWave