Tverų Logotipas
Mūsų rėmėjai:
Tverų herbas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija Lietuvos Leader Leader Kaimo Plėtros Fondas

Tveriškiai dalyvavo Labardžiuose organizuotame protų mūšyje

Paskelbta 2019-11-05

Atgal į visas naujienas

Naujienos nuotrauka

Lietuvos Respublikos Seimas 2019-uosius paskelbė Žemaitijos metais, šiais metais sukanka 800 metų, kada Žemaitijos vardas pirmą kartą buvo paminėtas rašytiniuose šaltiniuose. Šia proga spalio 23 dienos pavakarę 7 komandos, jų tarpe ir komanda iš Tverų, bei palaikymo sirgaliai rinkosi į Labardžių bibliotekos surengtą protų mūšį „Žemaitija“.


Protų mūšį sudarė keturi etapai, kurių metu buvo pateikta 79 klausimai. Klausimai apėmė visą Žemaitiją nuo Apuolės, Palangos Gintaro muziejaus, Žemaitijos sostinės Telšių iki Mosėdžio akmenų muziejaus, Kražių ir Baublių. Susipažinome su iškiliais Žemaitijos šviesuoliais: Simonu Daukantu, Tėvu Jurgiu Ambrozijumi, Alfredu Bumblausku, Dionizu Poška. Panėrėme kojas į Lūksto ežerą, vaikščiojome kulgrinda ir ieškojome „konvalijos“ – pakalnutės. Komandos sprendė žodžių grandinėlę, kur vienas žodis buvo žemaitiškas, bei iš duotų raidžių reikėjo sudaryti kuo daugiau žemaitiškų žodžių.


Po pirmo turo iš kovos pasitraukė trys komandos: „Gaspadėnės“, „Pelaičių bendruomenės komanda“ ir „Pirmyn“. Antrame etape buvo užduoti 4 klausimai, kur komandos iš pateiktų užuominų turėjo pasakyti „kas tai“. Iš kuo mažiau užuominų pasisekė komandai atsakyti „kas tai“ – tuo daugiau taškų surinko. Po šio etapo iš kovos pasitraukė „Liolių bendruomenės komanda“.


Trečiame etape komandos rinkosi iš temų ANA, UNS ir ANĖI. Po tema ANA slėpėsi 10 žemaitiškų žodžių, kur komandos kapitonui reikėjo pasakyti ar tas žemaitiškas žodis susijęs su virtuvės įrankiu ar ne. Po tema ANĖI slėpėsi 10 vardų ir pavardžių, o komandos kapitonui reikėjo pasakyti ar šis žmogus gimęs Žemaitijoje ar ne. Po žodžiu UNS slėpėsi 10 žemaitiškų žodžių. Komandos kapitonui reikėjo pasakyti ar tas žemaitiškas žodis susijęs su garažo įrankiu ar ne. Garažo reikmenys „Rėitavo gatvės“ komandai pakišo koją ir mūšis pasibaigė.


Į ketvirtą etapą išėjo dvi lygiavertės komandos - Labardžių „Kon sakā“ ir Tverų „Kermušie“. Po 10 klausimų paaiškėjo komanda nugalėtoja. Protų mūšį laimėjo komanda iš Tverų „Kermušie“.


Pasibaigus protų mūšiui visos komandos apdovanotos „Diekavuonėmis“, o komandos nugalėtojos  gavo 2020 metų kalendorius su žiurkės simboliu. Žemaitiškų patiekalų vaišės vainikavo protų mūšį. Dar ilgai netilo diskusijos apie žemaičių kalbos išskirtinumą, ir jos grožį.


Renginio metu buvo eksponuojama spaudinių paroda, tai pat skirta Žemaitijos metams „Žemaitijos amžių turtai“, kurią parengė Rietavo Irenėjaus Oginskio viešosios bibliotekos Labardžių bibliotekos kultūrinės veiklos padalinio vadovė ir protų mūšio organizatorė Loreta Jurkienė. Jai talkino Labardžių kultūros namų vadovė Tatjana Stancelienė.

 

Tverų komandos "Kermušie" informacija
 



1 slide SineWave