Tverų Logotipas
Mūsų rėmėjai:
Tverų herbas Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija Lietuvos Leader Leader Kaimo Plėtros Fondas

Užsilėpso aš ont kalną

Paskelbta 2018-07-03

Atgal į visas naujienas

Naujienos nuotrauka

Birželio 17-ą tveriškius ir miestelio svečius sukvietė tradicinis, jau 6-asis folkloro festivalis „Užsilėpso aš ont kalną“. Jau šventės išvakarėse tveriškiai sulaukė pirmųjų šventės svečių – atvyko pilnas autobusas Vaškų ( Pasvalio r.) bendruomenės narių.

 

Šiemet Vaškai, kaip ir Tverai, yra paskelbti Lietuvos mažąja kultūros sostine. . Susipažinus ir pabendravus, sudainavus keletą dainų, tveriškiai svečiams surengė ekskursiją po Tverų miestelį, o nakčiai įkurdino juos Tverų kultūros namuose. Ankstų rytą Vaškiškiai, sočiai pasivaišinę tradiciniais žemaitiškais patiekalais, ir lydimi gido Kazio Praero, išvyko į trumpą kelionę po Žemaitiją – aplankė Sprūdės piliakalnį, Varnių regioninio parko lankytojų centrą. Po ekskursijos spėjo papietauti bei pasiruošti artėjančiam koncertui.

 

Festivalis pradėtas garbinga visų dalyvių eisena, kurios pradžioje žengė vėliavnešiai. Renginį pradėjo namiškiai, Tverų folkloro ansamblis „Kermušie“ su folklorine daina, kuri jau yra tapusi festivalio himnu – „Užsilėpso ont kalna“.  Atlikę dar keletą dainų festivalio šeimininkai vietą ant scenos užleido svečiams, atvykusiems iš Girkalių, Varnių, Vaškų, Joniškio.

 

Pirmieji į sceną žengę svečiai atvyko iš Žiemgalos krašto –  tai Pasvalio kultūros centro, Vaškų skyriaus Suaugusiųjų folkloro ansamblis „Kor‘s“, gyvuojantis jau dešimtmetį, ir Vaikų ir jaunimo folkloro ansamblis „Bitinėl‘s“, kuriam dar tik treji metai. Ansambliai buvo paruošę atskirų ir keletą bendrų programų, tai „Advento-Kalėdų“, „Užgavėnių“, „Jurginių“, „Joninių“ programos. „Kor‘s“ atlieka įvairių žanrų dainas – romansus, patriotines ir, be abejo, liaudies dainas.

 

Sekantys į sceną atkeliavo netolimi kaimynai – varniškių ansamblis „Vo kap“. Atlikę keletą skambių dainų jie sceną užleido Joniškio kultūros centro folkloro ansambliui „Kupars“ ir romansų grupei „Ašalia“. Ansamblis susikūrė 1988 m., tais pačiais metais įrašė ir garso kasetę „Žiemgalos krašto folkloras“ bei išleido to paties pavadinimo dainynėlį. Ansamblio repertuaro pagrindą sudaro Mato Slančiausko, Šiaulių folkloro klubo „Patrimpas“ narių 1987 m. užrašyta Joniškio krašto žodinė liaudies kūryba.

 

 Paskutinieji žiūrovus džiuginę – Kretingalės kultūros centro Girkalių skyriaus folkloro ansamblis „Žiogupis“. Ansamblis susikūrė 2006 m., kuris savo programoje skleidžia Žemaitijos regiono folklorą. Šventės pabaigoje žodį tarė Tverų seniūnas Antanas Zalepūgas, pasidžiaugęs dalyvavusių kolektyvų narių entuziazmu, puoselėjant etninę kultūrą. Buvo apdovanoti šventėje dalyvavę kolektyvai ir jų vadovai, kuriems padėkas įteikė Rietavo savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Lidija Rėkašienė.

 

Kasmet festivalis sutraukia virš šimto atlikėjų, tad šventės organizatoriai rūpinasi, kad dalyviai būtų sočiai ir skaniai pamaitinti. Tradiciškai yra verdamas didelis puodas šiupinio, kuriuo buvo vaišinami ne tik šventės dalyviai, bet ir praalkę žiūrovai. Atsigaivinti buvo galima ir žemaitiška namine gira.

 

 Pasibaigus šventės dalyvių folkloro ansamblių pasirodymams, užgrojo Kulių kultūros centro Stalgėnų kaimo kapela „Sodžius“. Šios kapelos muzika daugelį žiūrovų pakėlė nuo suolų ir išjudino šokiams. Norintieji susipažinti su Lopaičių piliakalniu ir šalia jo esančiais dariniais, dalyvavo pažintinėje ekskursijoje.

 

Tverų kultūros namų informacija



1 slide SineWave